Jak (a proč) vybírat brusku na průniky trubek

Ať už spojujete trubky při stavbě kol, motocyklů či motokár nebo se zabýváte konstrukcemi zábradlí, příhradových nosníků a potrubních rozvodů, určitě se setkáváte s problémy přípravy trubek na svařování. Spoje musí přesně sedět, jedna trubka ve svaru pasovat na druhou trubku. A právě k vytvoření dokonalého, na pohled čistého trubkového průniku vám pomůže bruska na průniky trubek. Jakou si ale vybrat, aby vyhovovala vašim potřebám? Která bruska se bude hodit pro vaše projekty?

Trubka vybroušená bruskou na průniky trubek

Chystáte se svařovat trubky rámu kola, když tu náhle zjistíte, že k sobě ve spoji vůbec nepasují. Možná je i vám taková situace povědomá. A nemusí jít přímo o montáž jízdního kola. Precizně a čistě vybroušený trubkový průnik je důležitý třeba i ve stavebním průmyslu - při výrobě příhradových nosníků, ohrad, potrubních systémů, ocelových konstrukcí a podobně. Pokud se často setkáváte se svařováním trubek, a potřebujete tak vytvářet přesné průniky, bude vám neocenitelným pomocníkem výkonná bruska na průniky trubek.

Co je to bruska na průniky trubek?

Funguje na principu broušení na brusném pásu a je navržená tak, aby připravila trubkové spoje ke svařování. Bruska na průniky trubek neboli probrušovačka či průnikovka zvládne takto zpracovat klasické trubky i trubkovité sekce s čtvercovým nebo obdélníkovým profilem.

A jak samotný proces broušení průniků probíhá? Zpracovávané obrobky se přiblíží k brusnému pásu upevněném na kontaktních válcích. Brusný pás se otáčí a osciluje a jakmile dojde k dotyku s obráběnou trubkou, začne postupně odebírat materiál, dokud se nevytvoří požadovaně tvarovaný výřez. Brusná jednotka vytvořená pásem s válci plní roli matrice, a tak určuje průměr a přesný tvar průniku. Jinak řečeno to, jak bude vybroušený průnik vypadat, záleží na velikosti brusného pásu a na úhlu, pod kterým se trubka přikládá k brusnému pásu. Upínací mechanismus pro upevnění trubky je možné otáčet, a tak požadovaného úhlu snadno dosáhnout.

Upínání trubky do brusky na průniky trubek

Upínání trubky do brusky ACE60

Podélné broušení nebo broušení konců trubek

Při výběru vhodné brusky se vyplatí ujasnit si, na co přesně ji budete potřebovat. Jiné způsoby broušení vyžaduje vytváření průniků u potrubních rozvodů a jiné zase příprava trubek na konstrukci rámů kol či motocyklů. Důležité je zejména, jaké typy trubkových spojů budou vaše projekty vyžadovat. Pokud vám stačí vybrušovat průniky na koncích trubek, je pro vás ideálním řešením průnikovka zaměřená na broušení konců trubek. Z řady ACE to jsou brusky ACE60, ACE56 a ACE142.

Pokud ale budete například hojně využívat průniky v T spojích, vyplatí se zainvestovat a pořídit si brusku, která zvládá kromě konců také podélné broušení stěn trubek. Takovým strojem je například průběžná bruska na průniky trubek ACE130. Její brusný pás lze naklopit pod úhlem 0-90°, a proto je možné brousit i na kolmo ke stěně trubky.

podélné broušení stěny trubky

Podélné broušení trubky na průnikovce ACE130

Rychlost a výkon brusky, průměr trubky

Důležitým parametrem při výběru vaší vysněné brusky je ale také průměr trubek, které plánujete brousit. Zatímco jednodušší, ale také kompaktnější modely brusek na průniky si poradí s trubkami o průměru 20-70 mm, robustnější stroje zvládnou vybrušovat průniky trubek, které v průměru dosahují až 245 mm. Na konstrukci rámů kol vám tedy budou stačit jednodušší průnikovky typu ACE60. Výhodou je u nich samozřejmě nižší váha i menší rozměry, a tedy i snazší přesouvání, manipulace a skladování. Zároveň bývají i tišší než jejich větší a schopnější sestry. Výroba, která vyžaduje vytváření průniků na trubkách velkých rozměrů, se ale neobejde beze stroje schopného vybrousit trubky průměrů 100, 200 nebo více mm. Takovou bruskou je například ACE142.

Broušení trubky na brusce na průniky trubek 

Broušení konce trubky průměru 20-70 mm

Aby si na materiálu trubky bruska nevylámala své pomyslné abrazivní zuby, musíte vzít v potaz kromě typu brusného pásu a jeho zrnitosti také výkon samotné průnikovky. Budete brousit obzvláště náročný materiál nebo potřebujete opravdu rychlou tvorbu průniků? Pak se vyplatí pořídit si brusku výkonnější.

Opět zde platí, že čím schopnější bruska, v tomto případě jde o vyšší výkon a rychlost, tím větší rozměry a váha stroje. Je tedy potřeba určit si priority - potřebuji spíše přenosnější a kompaktnější brusku na průniky trubek nebo naopak super výkonnou robustní mašinu? Pokud víte, že na jednotlivé projekty budete mít dostatek času a že se budete věnovat spíše menším a snadno zpracovatelným trubkám, vystačíte si s jednodušší bruskou s menším výkonem. Pokud ale pracujete ve výrobě, kde vše musí velmi rychle odsýpat, bude pro vás ideální bruska s vysokým výkonem i rychlostí.